Titkos Kertek a világ minden táján

Titkos Kertek a világ minden táján

A világ nagy vagy akár kisvárosaiban sétálva, néha nem is sejtjük milyen csodák bújnak meg a házak között vagy éppen a házak alatt. A város embere számos és leleményes módot talál arra, hogy apróbb, az avatatlan szemek elől gyakran rejtve maradó, édenkerteket hozzanak létre.

Ékszerdoboz New York felett

Ha valaki olyan szerencsés, hogy felülről tekinthet le New York Chelsea negyedére, a sivár háztetők rengetegében megbúvó zöldön akadhat meg a szeme.

Ez a csodás tetőkert minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit egy kerttől elvárhatunk. A kert sarkában lévő lugas meghitt beszélgetésekre csábít, a zöld ékszerdoboz teraszán lévő fotelekből kitekintve pedig szabadon élvezhetjük a panorámát. Mindezt 150 négyzetméternyi lüktető zölddel körülvéve. Elbújva a világ zajától. Sajnos nem látogathatót, magántulajdonban van.

Las Pozas,Mexico szürreális világa

Mexico Citytől 7 órányi autóútra fekvő kis fali Xitilia közvetlen közelében egy elvarázsolt és szürreális kertre bukkanhatunk.


A búja őserdei növények között bolyongva, hatalmas és hihetetlen formájú kőformák bukkannak elő. Az ide látogató méltán érezheti, úgy mintha egy fantasztikus film elevenedne meg a szemei előtt. esetleg valamelyik álmában sétálgat éppen. A kert belépő díj ellenében látogatható. Csoportok érkezése esetén zsúfolt lehet.

Titkos Kert a föld alatt Budapesten

Budapest csodás városközpontjához közel, egy igényesen felújított ház pincéjében egy különleges helyre vezethet minket a környéket jól ismerő.

A jellegtelen ajtón a privát kód segítségével lejutva a föld alá, döbbenten fedezzük fel a hatalmas tetőablakot, amin ömlik be a fény. Mintha fölöttünk nem is egy többemeletes ház tornyosulna. Ám ezzel az ablakkal szabadon meghatározhatjuk, hogy milyen napszak legyen. Attól függően, hogy olvasgatni akarunk, vagy esetleg romantikázni. A titkos kert szabadon foglalható privát használatra.

Ninfa kertje

Az Olaszország középső részén lehelyezkedő Cisterna di Latina kisvárosban található ez a több hektáros, középkori romokkal tarkított családi kert.

A középkori város romjaira 1921-ben építették ezt a kertet. Mára borostyánnal gazdagon benőtt házak között szinte várjuk, hogy felbukkanjon csipkerózsika. A kert bejelentkezés után kísérettel látogatható a kijelölt útvonalakon.

Megelevenedett versek

Az amerikai Millbrook település mellett található a festői szépségű vízesésekkel és teraszokkal tarkított Inisfree Garden. A tájépítészeti eszközökkel létrehozott kertet a 8. században élt festő és költő, Wang Wei költeményei ihlették.

Hamisítatlan kínai hangulatot árasztó műremek formái között valóban azt érezhetjük, mintha egy kínai festményen sétálgatnánk. A kert 1960-ig magánkézben volt. Azóta szabadon látogatható belépő díj ellenében.

Fotók: internet

 

 

 

Close Menu