A Titkos Kert üzenete: értő figyelem

A Titkos Kert üzenete: értő figyelem

Vajon hol veszik el a figyelem? Mennyire vagyunk képesek összpontosítani és ha sikerül, mi motivál minket arra, hogy így cselekedjünk? Vannak-e a figyelemnek fokozatai és milyen az, amikor valóban figyelünk? 

Létezik egy valuta, amely mindenkinél folyamatosan ott van, mégis mostanság elfelejtjük használni. Hogy mi lehet ennek az oka? Nem az emberi gonoszság, nem is feltétlen az egoizmus vagy valamely spirituális tézis félreértelmezése.

A fő ok, hogy sokszor képtelenek vagyunk ott lenni ahol éppen vagyunk. A jelenben levés persze lehet, hogy csak egy városi legenda – moroghatják most többen és részben igazuk is van, ám számunkra hasznos, ha törekszünk azért mégis az elérésére.

Hogy miért hiszik városi legendának? Miért spirituális blabla és miért nem megy ez nekünk?

Na de emberek! Ne negatívkodjunk! Fordítsuk meg a kérdést és nézzük meg mi is az, ami sokat segíthet önmagunk jobbá tételében és javíthatja társas kapcsolatainkat is.

Hogy mit jelent az értő figyelem? Láttál már kisbabát, aki csak néz a szemedbe rendületlenül? Figyel rád. Keresi a jeleneket, az érzelmeket, a valódiságot. Értelmez. Nem gondol mögé semmit, nincs mögöttes szándék vagy tartalom , csupán figyelem van.

Hogy erre mi, felnőtt emberek képtelenek vagyunk? Nem hinném.

Csak ülj és figyelj. Önmagadra. Figyeld, hogy mit  teszel és figyeld, hogy mit gondolsz. Ha pedig mással vagy, legyél vele. Ne a saját gondolataidat igyekezz kifejezni alig várva, hogy a másik befejezi a mondandóját, hanem csak figyelj rá. Nézz a szemébe, hallgasd amit mond és jelezz vissza neki, hogy érted, érdekel és számodra fontos a mondandója.

Ennyi. Nem több. Amikor a párod hazajön a munkából vagy szeretne veled megosztani valami fontosat fordulj felé, nézz a szemébe és hallgasd meg amit mond.

Túl sok információt igyekszünk feldolgozni, melyek nagy része haszontalan, mégis valami miatt úgy gondoljuk, hogy nekünk ez kell. De közben a lényeges információk elsikkadnak. Ezért van az, hogy figyelmetlenül olvasol el egy neked érkező levelet, hogy nem tudod pontosan hova is kell menned új helyre és időpontra mész.

Hogy figyelsz is, meg nem is.

A figyelem nem magyar népmese. A figyelem mondhatni a minden.

Elvárod? Hát add. Kéred? Hát kínáld te is.

Legyen ez a figyelem időszaka.

Mostantól.

Close Menu